Šodien atkal ziema. Baltas pūkpikas
virpuļo aiz loga, kūp tikko uzlieta zaļās tējas tase un šķiet, ka ir īsti
piemērots laiks sēņu stāstam.
Tas notika, kamēr vēl aiz loga
valdīja pāragrais pavasaris. Ne sen, ne nesen. Marta sākumā. Saņēmu pasūtīto
austersēņu audzēšanas komplektu un nolēmu, ka nav ko gaidīt. Laiks man tāpat
limitēts, nav ko gaidīt - jāmēģina audzēt. Es gan ar zaļajiem pirkstiņiem
neizceļos un slotas kāti man nezaļo. Pat istabas puķes ne pārāk – tikai pašas
pacietīgākās un izturīgākās. Taču domāts – darīts. Instrukcijā rakstīts – uz nakti
jāiemērc. Nu iemērcu arī.
Divas reizes dienā – no rīta un vakaros cītīgi apšļakstu savu sēņotavu.
Pēc pāris dienām gan šķiet, ka būs vien jāpako atpakaļ kastē un jāved līdzi uz Īriju,
lai mamma audzē, jo viņai aug viss iespējamais, taču nē – vienu vakaru pamanu,
ka tomēr kāda sēnīte saslējusi savu degunteli uz gaismu.
Jē, jē.. tagad ik rītu un vakaru
dokumentēju to, kā aug sēnes. Un nu man ir skaidrs, kapēc ir tas teiciens par to,
ka aug kā sēne pēc lietus. Tās tiešām aug acīm redzami. Var sēdēt un vērot.
Nevajag televizoru, nevajag datoru. Vienkārši sēdi un skaties ka aug sēnes.
Skaties un domā. Un ieaudzē sēnēs savas domas, savu vēsturi. Notikumus. Pēc tam
tos varēs izcept, tapēc jācenšas, lai notikumi ir ar labu noskaņu. Bailes, ka
no sliktiem var sāpēt vēders. Jānis arī man diezgan šaubīgi pajautā, vai tās
sēnes tiešām ir ēdamas. Nu ko es varu pateikt.. ja būs indīgas, tad noindēsimies
kopā :)
Apmēram pēc nedēļas cītīgas laistīšanas
un vērošanas sēnes šķiet ir gatavas tikt apēstas. Izgūglējos krustu šķērsu pēc
receptēm. Beigu beigās improvizēju, kā allaž..
Te nu mana labo domu sēņu sacepuma fotorecepte, varbūt kādreiz noder :)
Nepieciešams:
Sauja sēņu (vairāk vai mazāk, cik nu izaugušas)
4-5 vidēji kartupeļi (atkarībā no cepamtrauka lieluma)
1 burkāns
1 vidējs sīpols
2 daiviņas ķiploka
100 grami kūstoša siera
50 – 100ml piena
100ml ūdens
1 ēd.k. smalkā parmezāna siera
2 ēd.k. olīveļļas
Šķipsniņa muskatrieksa
Svaigi malti melnie pipari
Turmeriks
Karijs
Oregano
Sāls pēc vēlēšanās
Svaigas kinzas lapas pēc vēlēšanās
Vispirms nosēņojam saaugušās
sēnes ar tajās ieaudzētajiem labajiem, priecīgajiem notikumiem.
Tad sašķērējam nomizotus
kartupeļus šķēlītēs un iemetam tvaicēties uz 25 minūtēm. Pa to laiku sagriežam
sīpolu, sēnes un nomizojam ķiplokdaiviņas. Košumiņam un kraukšķīgai tekstūrai ar
dārzeņu mizojamo nazīti „samizojam” vienu burkānu plāksnītēs. Vilinošai
virsiņai sagriežam smalki sieru. Var arī rīvēt. Man bija slinkums mazgāt rīvi,
tapēc sagriezu. :)
Kamēr kartupeļi tvaicējās uz
pannas uzlejam olīveļļu, sakarsējam un beram virsū sagrieztos sīpolus. Apcepam.
Tad piespiežam ķiploku. Visbeidzot uzberam arī pašas galvenās – labo domu
sēnes. Cepam, cepam.
Kad sacepušās, uzlejam 50ml ūdeni
un uzmetam vāku. Kad notvaicējies ūdens, izdaram to pašu ūdens pieliešanas
gājienu vēlreizīt. Un kad notvaicējies ūdens vēlreiz, tad pieberam
muskatriekstu, piparus un turmerika šķpsniņu.
Kad kartupeļi iztvaicējušies,
ņemam ietaukotu formu un taisam kārtojumu. Es ņēmu vienreizlietojamo alumīnija
trauciņu no Gemosa, bet der arī jebkurš cits cepeškrāsnsdrošs trauks. Tātad – liekam kartupeļu kārtu, tad
saceptās labo domu sēnītes ar garšvielām, burkānu plāksnītes un uzberam
mazdruscīt sieru.
Pa virsu liekam pārējos
kartupeļus.
Nobeigumā uzlejam pāri pienu,
uzberam parmezāna sieru, oregano, piparus, mazliet sāli, ja vēlamies un
pārkaisam atlikušo sieru. Viss, liekam cepties uz 15 minūtēm iepriekš sakarsētā
cepeškrāsnī vidēji uz 160 – 180 grādiem. Jāskatās, kad siers sāk brūnēt, velkam
ārā.
Tikko no krāsns. Smaržo gardi :)
Pārkaisām ar svaigi sakapātu
kinzu un servējam.
Es pasniedzu ar svaigu ledus salātu, mazajiem pipargurķīšiem un granātābola sēkliņām.
Ņamņamņamņam..
Tagad ceru, ka mazie sēņuki
saņemsies un paaugsies lielāki, lai varu vēl kādu sēņu improvizāciju uzgatavot.
Gardu pirmdienu!!
S!M
mmm,labaas seeniites svaigas un garssiigas un kur veel noskatiisies kaa vinnas aug,mezzaa zem suunas jau neredz.super!
AtbildētDzēstmja, mežā tikai var konstatēt izaugšanas faktu. un iemest grozā. te var redzēt visu no paša sākuma līdz beigām :)
AtbildētDzēst